Caps (Capsning) är ett alkoholhaltigt dryckesspel som går ut på att kasta kapsyler i glas. Spelet är populärt bland studenter vid högskolor och universitet.

Spelet kan spelas med i stort sätt hur många spelare som helst, dock minst två och helst jämnt antal. Spelet spelas sittandes på golvet, där varje spelare har med sig ett antal alkoholhaltiga drycker.

Förberedelser

Spelarna placerar sig i en cirkel med en benlängds avstånd från ett glas som placeras på golvet, detta är kallat mittenglaset. Man sitter i skräddarställning (med benen i kors). Innan spelet börjar fyller varje spelare sitt glas med alkohol motsvarandes höjden av två fingrar och placerar det sedan framför sig så att de personliga glasen bildar en ring runt mittenglaset (de ska dock inte stå kant i kant utan det får gärna vara ca 1 dm mellan mittenglas och de personliga glasen). Den som ska göra första kastet fyller upp mittenglaset med sin egen alkoholhaltiga dryck.

Spelregler

Första spelaren försöker träffa en annan spelares glas med en kapsyl, i lagturneringar av caps måste spelaren alltid sikta på den spelare som sitter mitt emot eftersom man sitter placerad så att den mittemot alltid är medlem av ett annat lag. Om kapsylen träffar glaset är personen utmanad, detta betyder att denne måste svara genom att kasta en kapsyl i utmanarens glas. Träffar kapsylen måste utmanaren försöka träffa den utmanades glas en gång till, detta fortsätter tills en av dem missar. Den som missar måste då dricka ur sitt eget glas. Dock behöver en spelare endast dricka ur sitt glas ifall denne träffar mittenglaset (se under) eller om denne förlorar en utmaning, turen går endast vidare ifall en spelare missar utan att vara utmanad.

Om en spelare (utan att vara utmanad eller ha utmanat) träffar mittenglaset måste samtliga spelare dricka ur sina glas. Den som träffad mittenglaset måste även tömma detta samt fylla på det igen med valfri alkoholhaltig dryck.

Kastregler

För att ett kast skall anses korrekt får armbågen aldrig vara framför knäet. Om armbågen befinner sig framför knäet måste spelaren oberoende av var kapsylen hamnat dricka ur sitt eget glas. Vinkeln mellan under och överarm får dessutom inte överstiga 90 grader.

Alternativa Caps-regler

Fransk Caps

En mindre berusande men minst lika upphetsande version av Caps. Reglerna är i stort likadana som för vanlig Caps men istället för glas/muggar använder man flaskor. Det finns inte någon mittenflaska. Poängen med Fransk Caps är inte att få ner capsyler genom flaskhalsen utan att på samma sätt som i vanliga Caps kasta ner motståndarens kapsyl som är placerad uppochner på flaskans topp.

Den största skillnaden med Fransk Caps är utmaningen. Om person A får ner person B:s kapsyl har person B två alternativ:

 • a) Mus (Lé Mousè): Med svansen mellan benen dricker person B 3 klunkar.
 • b) Man (el. kvinna för den delen) (Lé Man): Ingen utmanar en alfahanne! Person B försöker nu kasta ner person A:s kapsyl. Om person B lyckas måste person A dricka 6 klunkar. Om person B misslyckas måste han dricka 6 klunkar.

Om någon kastar ner fler än 1 kapsyl när det är dennes tur så är alla som har fått sin kapsyl nedkastad utmanad och ska i tur och ordning välja om de ska backa ur utmaningen eller kasta tillbaka. Kastar man ner sin egen kapsyl dricker man 3 klunkar.

Denna version av Caps är fördelaktig ur ett renlighetsperspektiv då man sällan kastar omkull en flaska med en kapsyl (såvida man inte ger sig tusan på att göra det).

Caps som det spelas på Linköpings universitet

Vid Linköpings universitet spelas en annan variant av Caps. Startupplägget är samma som den traditionella varianten – med ett mittglas i mitten kantat av spelarnas glas och sist spelarna sitter i en cirkel på en benlängds avstånd från glasen i mitten.

Spelregler

Den spelare som står i tur att kasta väljer ett glas som hon eller han sedan vill träffa. En träff innebär att kapsylen stannar i glaset.

Träffar spelaren i någon annan persons glas är den personen utmanad. Den utmanade har då två val att göra:

 • anta utmaningen
 • eller att fega ur.

Fegar man ur dricker man ur sitt glas och får utstå diverse smädelser för att man är en chicken. Antar man utmaningen kastar man tillbaka mot den som kastade i glaset. Missar man måste man dricka två glas. Om man träffar får den som utmanade dig välja mellan att fega ur på ’’två’’ glas eller att utmana tillbaka och därmed höja insatsen till tre glas. Träffar de båda utmanarna varandras glas gång på gång blir således insatsen högre för varje gång man fortsätter.

Träff i mittenglaset

Träffar någon spelare i mittenglaset måste alla spelare så fort som möjligt dricka ur sitt eget glas (d.v.s. alla som är uppmärksamma kastar sig framåt, greppar sitt glas och häver det).

Den som är sist att sätta ner sitt urdruckna glas igen är förloraren och måste därmed även dricka ur mittenglaset samt fylla på det igen. När alla glas är fyllda igen och röran lagt sig får nu den som träffade mittenglaset lägga till en ny regel.

Regeln måste gälla alla personer, det ska vara möjligt att inte bryta mot regeln och regeln får inte fundamentalt förändra spelets idé. Exempel på nya regler är:

 • Deltagarna får inte peka
 • Deltagarna får inte säga namn
 • Deltagarna får inte säga du
 • Deltagarna måste dricka med vänster hand
 • Deltagarna måste säga en viss fras innan man dricker
 • Deltagarna får inte svära.

Regler som inte är tillåtna är till exempel:

 • Varje gång någon träffar ett glas måste X dricka
 • Deltagarna måste alltid blunda
 • Deltagarna måste dricka en hel burk när man ska dricka, etc.

Om någon upptäcker att en person sedan bryter mot regeln så måste regelbrytaren dricka ur sitt glas som straff. Så länge ingen märker något kan man helt ostraffat bryta mot de nya reglerna hur mycket man vill.

En spelare kan också, istället för att lägga till en ny regeln välja att plocka ’’en’’ av de tidigare påhittade reglerna. Detta kan vara bra om det finns någon regel som du personligen har särskilt svårt med eller om du kanske tycker att regeln gör spelet tråkigare.

Öka tempot i spelet

Om spelet står stilla och man tycker att det är dags att komma igång igen (eller det är uppenbart att personen vars tur det är att kasta är lyckligt ovetande om att det är hennes eller hans tur) så börjar man högt räkna ner från fem

Alla stämmer in i räknandet och har inte personen vars tur det är kastat innan man skulle sagt noll så pekar man på den personen. Den som missat får dricka ur sitt glas som straff. Skulle fel person ha kastat under räknandets gång protesterar man högljutt och så får den personen dricka som straff.

När man kommer till pekandet kan det ibland bli väldigt tydligt att alla inte är överens om vems tur det egentligen är. Inblandade parter får då snabbt och kortfattat lägga fram sin syn på saken och sedan röstar man vems tur det är och majoritetens röst gäller. Straff utdelas utifrån hur rösten fallit och sedan vidtar spelet utifrån beslutet.

Måste du gå på toaletten väntar du tills det är din tur. Med kapsylen i handen deklarerar du med hög röst “jag ska ta kisspaus” och sedan spelar man vidare. När det är din tur nästa gång får du lämna spelet för att uträtta dina behov. Du får dock räkna med att alla kommer att försöka utmana dig under det varvet för att hjälpa dig lite på traven innan du får gå. Är man många som spelar bör vid spelets början modifiera regeln till att man får gå efter halva varvet eller efter att x antal personer har kastat.

Mästerskap i caps

Det finns åtminstone fem större tävlingar för Caps i Sverige, även om flertalet lokala tävlingar finns på många studieorter. SM i Caps har sedan 1993 anordnas i Göteborg, samt i Uppsala. VM har anordnats på studentfestligheten Flumride i Ronneby sedan 1992 samt i Skövde, där dock VM står för Västgötamästerskapen och inte världsmästerskap. En senkomling (2007) är VM i Västerås (Där V står just för Västerås). Det finns emellertid ingen ordning som reglerar vem som får anordna vad, och mästerskapen skall i allmänhet ses som en kombination av studentikosa infall och studieortsrivalitet.